Tim Penny Architecture + Interiors

TAC Launceston

About the Project:

In 1996 the Tasmanian Aboriginal Centre commenced providing health, legal and community services for the northern Tasmanian Aboriginal community. Over time, their services have significantly changed and a major redevelopment was undertaken in 2018.

The brief was to retain the existing community meeting space, upgrade health services to contemporary standards and accommodate additional clinical space, provide additional administration spaces including vocational training, accommodate the language recovery program together with providing flexibility for future capacity and expansion. The brief also required addressing significant building deficiencies including lack of heating/cooling, leaking, single skin construction and very high energy consumption.

The design required a major reorganisation and expansion of functional spaces. This was achieved by developing the mezzanine level and reuse of redundant legal services spaces. The architectural approach was adaptive reuse of significant elements of the original warehouse and the original fitout, such as the linoleum floor with the Tasmanian Aboriginal Centre graphic and lifting the existing oregon king post trusses to accommodate the new mezzanine.